Her zamanki gibi esas tarifini yazacağım sonra tecrübelerimle size taktik vereceğim.
Malzemeler
8 kişilik
115 g sütlü çikolata rendesi
3 büyük ve sert armut
1 yumurta
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı (120g) krema
Yarım tatlı kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı (45g) tozşeker
Hamuru yapmak için:
1 su bardağı (115g) un
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı (30g) tozşeker
Yarım su bardağı (115g) tuzsuz tereyağı ; parçalar halinde
1yumurta sarısı
1 yemek kaşığı (15ml) taze limon suyu
1Hamuru yapmak için ; unu ve tuzu bir kaseye koyun. Şeker ve tereyağını da ekleyin . Karışım ekmek ufağı görünümü alana kadar karıştırmaya karıştırmaya devam edin. Bir çatalla, yumurta sarılarını ve limon suyunu da ekleyip , karışım hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonra hamuru top haline getirip yağlı kağıda sarın ve en az 20 dakika buzdolabında bekletin.
2Fırın tepsisine yağlı kağıt serip 200 derecede ısıtmaya başlayın. Hafifçe unlanmış bir yerde , hamuru oklavayla 3 mm kalınlığında açın . Sonra 25 cm'lik bir tart kalıbına serin. Kenarlardan talan hamurları keserek düzeltin.
3Tart hamurunun ortasına çikolata rendelerini serpin.
4Armutları soyup, ortadan ikiye bölün ve çekirdek yuvalarını çıkarın. Uzunlamasına , ince dilimler halinde kesip yelpaze şekli verin .
5Armut dilimlerini, bir spatula ile alarak serpilmiş çikolataların üzerine dizin.
6Yumurtaları, yumurta sarılarını, kremayı ve vanilyayı çırpın. Bir kepçe ile armutların her tarafına dökün. Sonra üzerlerine şeker serpin.
7Fırında 10 dakika pişirin. Sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürüp pişirmeye devam edin. Armutlar koyulaşıp karamel rengi alana kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Oda sıcaklığında servis yapın.
Yazarın Notu
- Benim gibi 28 ya da 30 cm'lik bir tart kalıbı kullanıyorsanız hamuru için 2 ölçü yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü hamuru kalıba göre çok küçük kalıyor.
- Hamuru oklava ile açarken hamurun çatladığını görebilirsiniz hiç endişelenmeyin , tart hamurudur olur. Biraz açıp yağladığınız tart kalıbının en ortasına hamuru koyun ve parmaklarınız yardımı ile ufak ufak tart hamurunun kenarlarına doğru hamuru açmaya başlayın. Parmaklarınızla hamuru ezdikçe kenarlarına doğru hamurun ilerlediğini göreceksiniz. Tart kalıbının kenarlarındaki zigzaglara yine parmaklarınız yardımı ile hamuru dağıtın. Kalıptan taşmamasına özen gösterin.
- Sütlü çikolata yoksa bitter çikolata da kullanabilirsiniz.
- Tereyağını sakın ocakta eritmeye kalkışmayın , oda sıcaklığında olan tereyağını parçalar halinde una karıştırın ve elinizle yoğurun.
- Armutları yelpaze şeklinde çikolataların üzerine koyarken armutun sivri olan tarafını tart kalıbının merkezine gelecek şekilde ayarlayın.
Sıcak şarap için Malzemeler:
1 şişe kırmızı şarap
2 adet çubuk tarçın (ortadan bölerek koyunuz)
1 elmanın kabuğu
1 portakal
8 karanfil
7-8 adet esmer şeker
Yarım bardak su
Bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve tencerenin kapağını kapatın , ara sıra karıştırın. Kaynadığı anda bardaklara dağıtıp servis yapın. Dilerseniz bardağın içine lime portakal koyup servis yapabilirsiniz. Hoş görünüm sevenler için idealdir.
Afiyet olsun...
Herkese mutlu bir hafta diliyorum.
Tebrikler!
YanıtlaSilTeşekkürler...
YanıtlaSilİlk yorum pek bir kıymetli...
karbonhidrat parıldaması süper :)
YanıtlaSil