Malzemeler
8-10 kişilik
1 su bardağı (115g) un
1 tutam tuz
8 yumurta
1 + 3/4 su bardağı (350g) toz şeker
1 yemek kaşığı (15g) portakal kabuğu rendesi
2 limon kabuğu rendesi
1 limon suyu
Yarım su bardağı (40g) hindistancevizi
2 yemek kaşığı (30g) mısır unu
6 yemek kaşığı (75g) tereyağı
Üzerinin kreması için (frosting):
Yarım su bardağı (115g) tuzsuz tereyağı , oda sıcaklığında
1 su bardağı (115g) pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi
6-8 yemek kaşığı (90-120 ml) limon suyu
Süslemek için
5 su bardağı (400g) hindistancevizi
1Fırını önceden 180 derecede ısıtın. 3 tane 20 cm'lik kalıbı yağlayın.
Büyük boy pasta kelepçesi de işinizi görecektir. Bir kaseye unu ve tuzu koyun.
2Yumurtaların 6 tanesini ısıya dayanıklı bir kaseye koyup sıcak suya oturtun. Köpürene kadar mikserle çırpın. 3/4 su bardağı şekeri azar azar ilave edin ve yaklaşık 10 dakika karışımın yoğunluğu iki katına çıkana ve kalınlaşana kadar çırpın.
3Kaseyi sıcak sudan çıkarın. Portakal kabuğunu , yarım limon kabuğu rendesini ve 1 yemek kaşığı limon suyunu karıştırın. Hindistan cevizini de ekleyin.
4Unu karışımın üzerine üç parti halinde (elekten geçirerek) ekleyin ve her eklemeden sonra iyice karıştırın .
5Karışımı hazırladığınız 3 adet kalıba eşitçe bölüştürün ya da pasta kelepçeniz var ise hepsini kullanın.
6Yaklaşık 25-30 dakika , kekler kalıbın yanlarından hafifçe ayrılana kadar pişirin. 3-5 dakika bekleyip , kalıptan çıkarın ve soğumaya bırakın.
7Bir kasede, mısır ununu çok az soğuk suyla karıştırıp çözdürün . Kalan yumurtaları da ekleyip iyice karışana kadar çırpın. Bir kenara ayırın.
8Kalan limon rendesini , limon suyunu , şekeri , tereyağını ve 1 bardak suyu bir tencereye koyun.
9Karışımı orta ateşte kaynatın. Yumurtaları ve mısır ununu çırpıp , iyice kalınlaşana kadar çırpın. Bu arada kaynatmaya devam edin. Ateşten alın . Üzerinde tabaka oluşmaması için yağlı kağıtla üzerini örtüp kenara ayırın.
10Üzerinin kreması (frosting) için; tereyağını ve pudra şekerini yumuşatıp krema kıvamına getirin iyice yayılacak kıvama gelmesi için , limon rendesini ve yetecek kadar limon suyunu karıştırın .
113 Keki , aralarına limonlu kremayı sürerek sandviç gibi koyun. Kremayı en üste yanlarına da iyice sürün . Hindistan cevizini de kremaya serperek hafifçe bastırın ve keklerin iyice yapışmasını sağlayın.
Yazarın Notu
Şimdi gelelim benim notlarıma...Tarife birebir uyamadığımı belirtmiştim. Ben hafif ve lezzetli yiyecekleri daha sevimli buluyorum. Hem vücuduma bir zararı dokunmuyor hem de yerken beni rahatsız etmiyor damak tadıma uygun olması her şeyden önemlidir.
- Öncelikle 1 adet pasta kelepçesi kullandım . Yaptığım değişikliklerin başında bu vardı .
- Daha sonra 180 derecede ısıttığım fırına koyduğum keki 25-30 dakika beklemedim yaklaşık 20 dakikada fırından çıkarmam gerekti. Çıkardıktan sonra 3-5 dakika bekledim kelepçeden çıkardım ve şef bıçağı ile keki ortasından ikiye böldüm üzerine bir tabak kapatıp iki parçayı birbirinden ayırdım.
- Mısır unları iki çeşit oluyor bir tanesi iyi öğütülmemiş olan diğeri iyi öğütülmüş , bu tarifte ben ne yazık ki iyi öğütülmemiş olanını kullandım. Size ince taneli olan mısır ununu kullanmanızı tavsiye ediyorum.
- Kremanın içine koyduğum 2 yumurtadan memnun değilim çünkü sadece bir yumurtanın sarısı ve ikisinin beyazını kullanmam yeterli olabilirdi.
- Kullandığım yağın miktarının da çok olduğunu düşünüyorum mesela 6 kaşık yerine 3 ya da 4 kaşık gayette yeterli olacaktır. Çünkü o kadar yağ kokuyordu ki karışım üzerinin frosting'ini bile yapmaktan vazgeçtim . Hatta başarısız olduğumu düşünmeme neden olan bu aşırı yağ kokusuydu diyebilirim. Ancak soğuduktan sonra gayet mükemmel bir tat olduğunu düşünüyorsunuz. Tabi ben hazırladığım tüm karışımı keklerin aralarına koymadım, biraz cimrilik yaptım diyebilirim. Herkesin kendine has bir ağız tadı var , neyi sevip neyi sevmeyeceğinizi bildikten sonra böyle yapılan ufak değişikliklerin bir sakıncası yok.
- En son tavsiyem ise limonları rendenin en küçük kısmında rendeleyin , mini minnacık olunca sadece kokusu ve tadını hissetmeniz gayet harika birazcık gizemin kimseye sakıncası yok diye düşünüyorum.
- En son soğuduktan sonra üzerini süslemek için hindistan cevizi dökebilirsiniz. Harika bir görüntü ve lezzet katıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder