Malzemeler
18 adet
2 su bardağı (225g) un
1,5 su bardağı (40g) pudra şekeri
2 tatlı kaşığı (10g) tarçın
10 yemek kaşığı (150g) tereyağı
1 portakal kabuğu rendesi
2/3 su bardağı (225g) kuru üzüm ve haşlanmış elma
Cila (glase) için ; 1 çırpılmış yumurta
Üzerine serpmek için pudra şekeri
1Unu , pudra şekerini ve tarçını eleyip tereyağının içine karıştırın. Ekmek kırıntısı görünümü alana kadar karıştırmaya devam edin (arzu ederseniz bu işlemi mutfak robotu ile de yapabilirsiniz. ). Portakal rendesini de karışıma ekleyin.
2Dört yemek kaşığı soğuk su ekleyerek bu karışımı sert bir hamur haline getirin. Hamuru yoğurup , 5 mm kalınlığında açın .
3Hamur kesici ile ya da bardak altıyla 18 adet 6'şar cm'lik daireler kesin. Sonra da bunlardan bir boy küçük (5cm'lik) daireler kesin.
418 büyük daireyi , kurabiye kalıplarına yerleştirin , üzerlerine üzümleri üzümleri ve elmaları koyun. Sonra küçük daireleri de üzerlerine yerleştirin kenarlarından hafifçe bastırırarak iki hamuru birbirine yapıştırın.
5Yumurta ile payların üzerini cilalayın. Sonra payları buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Fırını önceden 200 derecede ısıtın.
6Payları, 15-20 dakika pişirip , üzerleri iyice kızarınca fırından alın. Soğumaya bırakın . Üzerlerine pudra şekeri serpip ılık olarak servis yapın.
Yazarın Notu
Her zamanki gibi değişik koşullarım yüzünden ve meraklı kişiliğim yüzünden farklı birşeyler denediğimi itiraf ediyorum. Bu farklı şeyler neler ;
- Eğer 6'lı muffin kalıbınız var ise hazırlamış olduğunuz hamuru ikiye bölün. Hatta keyfinize göre 3 e de bölebilirsiniz. Benim muffin kalıplarım 6 lı fakat biraz derince olduğu için ben hamuru ikiye böldüm ve iki kere fırına vermek zorunda kaldım.
- Tarifteki "cm" ve "mm " leri iyi değerlendirmek gerekiyor , şöyle açıklayabilirim ki, incecik bir hamuru (ama kağıt gibi de olmasın ) büyük bir bardakla kesip kalıplara yerleştiriyorsunuz , eğer kalıbın içinde küçük kalıyor ise parmaklarınızla bastırıp yukarı doğru çıkmasını sağlıyorsunuz, aynı turta tariflerinde olduğu gibi. Zaten bu hamurun da turta hamurundan bir farkı yok.
- Üzerini kapatacağınız hamurlarda incecik olmalı bunları çay bardağı ile kesip turtaların üzerini kapatabilirsiniz. Yani muffin kalıbının içine yerleştirdiğiniz hamurları büyük bir bardak ile kesin, üzerini kapatacağınız hamuru ise küçük bir bardak ile kesin.
- İçine koyacağınız malzemeler elma ve üzüm olarak yazılmış ben bir tanesine ceviz de koydum çok yakıştı. Siz de damak tadınıza göre bazı ufak tefek eklemeler yapabilirsiniz.
- 1,5 su bardağı pudra şekeri pek 40 gr gibi görünmüyor. Ben 1 bardağa yakın koydum , ayrıca tereyağını da 10 yemek kaşığı değil 150 gr olarak koydum. Gramajları dikkate aldım.
Sağlıcakla,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder