Bu Blogda Ara

31 Ocak 2011 Pazartesi

Limonlu Ve Portakallı Tart

Merhabalar herkese!
Harika bir tarif , meyveli tart sevenlerin vazgeçilmezi olabilir. Mammamia...
Sırlarını anlatacağım böylece yanlışlık yapmayacaksınız :) Benim düştüğüm durumlara düşmeyeceksiniz. Bu seferki başarısızlığımı Martha Day'in çevirmenine borçluyum ama olsun yine de denedik öğrendik bir daha aynı hataları yapmayacağız. Yılmayacağız portakallı tartı illa yiyeceğiz!



Malzemeler
8 kişilik
1 su bardağı (115g) un
1 su bardağı  (115g) kepekli un
3 yemek kaşığı (25g) dövülmüş fındık
3 yemek kaşığı(25g) pudra şekeri
1 tutam tuz
Yarım su bardağı tuzsuz tereyağı
4 yemek kaşığı (60ml) limon suyu
1+1/4 su bardağı (300ml) çırpılmış krema
4 portakal; soyulmuş ve ince dilimler halinde

1 Mutfak robotuna unları , fındıkları, şekeri , tuzu ve tereyağını koyup kısa kısa basarak malzemeleri çekin. Karışım ekmek ufağı görüntüsü alana kadar çekmeye devam edin. Sonra 2- 3 Yemek kaşığı soğuk su ekleyerek hamur kıvamına getirin.
2 Hafifçe unlanmış bir yüzeye hamuru koyarak yavaşça yoğurun. Oklava ile açarak 25 cm lik bir tart kalıbına serin. Hamuru köşelerden germeden rahat bir biçimde yerleştirin. 20 dakika buzdolabında bekletin. Fırını 190 derecede ısıtın.
3 Üzerini yağlı kağıtla kaplayıp kabarmaması için kağıdın üzerine fasulye taneleri koyun. 15 dakika pişirin. Sonra kağıdı ve fasulye tanelerini alıp 5-10 dakika daha pişirin. Hamur gevrekleşince fırından alıp soğumaya bırakın.
4 Kremanın içine limon suyunu koyup iyice çırpın. Pastanın üzerine her tarafına gelecek şekilde yayın. Portakal dilimlerini kremanın üzerine dizip oda sıcaklığında servis yapın.

Yazarın Notu

Ben böyle acımasız bir tarif daha görmedim desem yeridir. Krema yazmışsın oraya peki teşekkür ederim tahmin de etmiştim zaten olacakları ancak limonu bari doğru söyleseydin diyorum sayın çevirmenim mükemmel insan. Bence bu tarz kitapları çeviren insanların yemekleri evde oturup denemesi gerekiyor, öyle anlattığı gibi oluyor muymuş bir zahmet kendisi de baksın istiyorum. Çünkü o kadar emek harcıyorsunuz, en sonunda bir faciayla karşılaşmanız sizi üzüyor, moralinizi bozuyor.  Bir kere hamuru muhteşem yapmışım. Genelde insanlar tart hamurunu yapamaz üstteki malzemeyi yaparlar. Bütün sorun hamurdadır yani. Ama bende öyle mi ? Hayır. Sorun şu ki çevirmenimiz krema yazmış ,çırpılmış krema biliyorsunuz sıvı olan bir kremadır 200 ml lik süt paketi gibi paketlerde satılıyor. Bu kremayı kullanabilirsiniz aslında ama içine şeker karıştırmanız gerekli, bu tarifte böyle birşey yazıyor mu? Hayır! Şimdi siz tarife bağlı kalayım derseniz işte böyle oluyor. Krem şanti kullanınız. Krem şanti kullanılsaydı böyle olmayacaktı. Neymiş, bir daha asla tarife bağlı kalınmayacak. Limon suyu da çok fazla yazılmış bir kaşıktan fazla koymayın derim yoksa mayhoşluktan başka tat alamıyorsunuz.

Tarifi yaparken dikkat edilecek hususlar;
  • Kremşanti kullanın.
  • Limonu 1 kaşıktan fazla koymayın.
  • Hamuru tam anlatıldığı gibi yapın. 
  • Tereyağını kullanırken gramajı dikkate alın. 
  • Portakal dilimlerini çok ince kesin. (kağıt gibi olabiliyorsa ne ala)
  • 25 cm lik bir tart kalıbı kullanıyorsanız hamuru kalıbın kenarlarının en üstüne kadar ittiriniz. Malzeme için yere ihtiyacınız olacak. 
Eğer bu maddeleri dinleyerek yaparsanız muhteşem olacak. Çünkü hamuru çok güzel. Kitabın uyarlaması için bana başvursalar yeridir. Beklerim .
Bon Appetit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder