Malzemeler
6 kişilik
1,5 su bardağı (285 g ) tozşeker
6 yemek kaşığı (90g) mısır unu
3+ 3/4 su bardağı (900 ml) süt
3 yumurta sarısı
6 yemek kaşığı (75g) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
1 yemek kaşığı tepeleme (20g) taze hazır kahve
2 tatlı kaşığı vanilya
2 yemek kaşığı (30g) kakao
Servis için; krema ya da kremşanti
1Kahve katmanını yapmak için yarım su bardağı şekeri ve 2 yemek kaşığı mısır ununu kalın tabanlı ama küçük bir tencereye koyun . Sütün 3 te birini azar azar ilave edin. İyice karışana kadar çırpın. Orta ateşte, yumurta sarılarından birini karışıma karıştırıp kaynamaya başlayana kadar çırpın. 1 dakika kaynatın .
2Tencereyi ocaktan alın. 2 yemek kaşığı tereyağını ve hazır kahveyi karıştırın bir kenarda soğumaya bırakın.
3Kahveli karışımı 6 adet şarap bardağına ya da dondurma kupuna paylaştırıp üstlerini düzeltin.
4Bardağın kenarına akan damlaları nemli bir mutfak havlusu ile silin.
5Vanilyalı kremayı yapmak için; şekerin yarısını ve iki kaşık mısır ununu kalın tabanlı bir tencereye koyun . 1+ 1/4 su bardağı sütle karıştırın. Orta sıcaklıkta 1 adet yumurta sarısı ekleyip kaynayana kadar çırpmaya devam edin. 1 dakika kaynatın.
6Tencereyi ateşten alıp içine 2 yemek kaşığı tereyağını ve vanilyayı karıştırın. Kuplara eşit bir şekilde paylaştırıp üzerlerini bir kaşık yardımı ile düzeltin.
7Çikolatalı tabaka için , kalan şekeri ve mısır ununu kalın tabanlı bir tencereye koyun . Kalan sütü ağır ağır ekleyip iyice karıştırın . Orta ateşte en son kalan yumurta sarısını da ekleyip kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. 1 dakika kaynatın . Kalan tereyağını ve kakaoyu ekleyip karıştırın . Kuplara eşit olarak dağıtın. Üzerini bir kaşık yardımı ile düzeltip düzleştirin. Biraz katılaşana kadar buzdolabında bekletin .
8Her kupun üzerine krema sıkıp servis yapın.
Şefin tavsiyesi ; özel bir davet için vanilyalı kremayı taze vanilya filizlerinden hazırlayabilirsiniz. Etli yumuşak bir filizi keskin bir bıçakla ortasından kesin. Süte ekleyip karıştırın. Kuplara ya da bardaklara servis yapacağınız zaman filizi çıkarın. Vanilya tohumları hem daha kıvrımlı hem de kahverengi benekler oluşturup , tatlınızın daha güzel görünmesini sağlayacaktır.
Yazarın Notu
Kullandığım kaşık ölçüsü kesinlikle yanlış diye düşünüyorum artık. Kitap İngilizceden Türkçe'ye çeviri olduğu için büyük bir ihtimalle kullanılan ölçülerde bir yanlışlık var. Amerikalı bir arkadaşım ingilizcedeki "tea spoon" ibaresinin çay kaşığı olarak algılamanın yanlış olduğunu söylemişti , aslında o tea spoon tatlı kaşığı manasına gelebiliyor. Çünkü onların ölçüleri bizimkiyle aynı değil. Ancak her malzemenin mutlaka gramajı yazıyor, bu yüzden kendime çok güzel ölçü kaşıkları almaya karar verdim . Yaptığım tatlı tabi gözümün kararını bildiğim için çok güzel lezzetli oldu. Yine tarifte bir takım değişiklikler yaptım. Bunlara değinmek istiyorum.
- Sütü 1 litre kullandım .
- Yağı 6 yemek kaşığı tabi ki kullanmadım , bıçağın ucu ile yaklaşık olarak her bir karışım için 1 tatlı kaşığı civarında yağ kullandım.
- Şefin tavsiyesini dinledim ve taze vanilya çubuğunu kullandım , aktarlarda satılıyor . Simsiyah ve mis kokulu bir şey olduğunu farkettim. Vanilyanın nedense hep beyaz olduğunu düşünürdüm.
- Şarap kadehi yerine dondurma kuplarını kullandım.
- Süslemek içinde kremşanti kullandım. Kremşantinin tarifi paketinin üzerinde yazıyor. Kendime en yakın zamanda bir kremşanti sıkacağı almayı planlıyorum.
- Mısır ununu biraz fazla kaçırdım sanırım kaşık ölçüsü problemimi en yakın sürede çözeceğim. Siz bu tarifi yaparken en iyisi tatlı kaşığı kullanın.
Bir lokma tatlıdan alıp denedim ve içindeki mısır ununun çok minimal derecelerdeki sert hissi irmik tatlısını bana düşündürdü. Ancak pudinge benzer yanını nedense es geçemiyorum. Besleyici bir tatlı olduğunu söylemiştim , 6 aydan küçük bebeklere vermemek koşulu ile (içerdiği şeker nedeni ile) çocuklarınıza yedirebileceğiniz derecede besleyici bir tatlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü içindeki süt , yumurta ve mısır unu hem tok tutar hem de protein açısından güçlüdür. Ölçülerdeki yanlışlığı farketmem çok akıllıca oldu , tarifleri hemen hemen doğru bir şekilde yapmama neden oldu , bu yüzden çok lezzetli ve herkese önerebileceğim bir tarif ortaya çıktı. Martha Day'in bu kitap için neden dünyanın en güzel tatlıları dediğini yavaş yavaş anlamaya başlıyorum. Çok eski bir mutfak geçmişimin olması artılarım arasında yer alıyor. Ortaya güzel şeyler çıkmaya başladı . Çok eğleniyorum. İkram ettiğim kişilerin suratlarındaki o "Tanrım nasıl yapmış bunu!" cinsinden bakışları gerçekten beni etkiliyor.
Afiyet olsun.
Bon Appetit.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder